Qui som

L’arxiu FemArt és un projecte que treballa per a l’empoderament de les dones artistes: mitjançant l’interreferència com a arma/resposta cultural per a aconseguir difondre continguts que generin una historia de l’art des del feminisme i que parteix de la intertextualitat de les artistes sorgides de la mostra FemArt (Ca la Dona).

PROJECTE ]

Adonant-nos de la qualitat historiogràfica i genealògica que suposa la informació continguda en 20 anys de la Mostra: arxiu de dones artistes, de temàtiques tocades, i formalitzacions de les mateixes. Una documentació dels interessos, reivindicacions i formes expressives que han presentat més de 300 dones artistes catalanes i de moltes altres nacionalitats. Veient el potencial d’aquest material d’arxiu, el FemArt decideix obrir aquesta informació amb la voluntat de compartir-la i adequar-la per a la consulta pública. És per això que es comença el projecte que durarà anys i que volem fer ben fet, amb una base sòlida. Amb anterioritat s’ha organitzat de forma útil per a ús intern, però el sistema organitzatiu combina diverses formes de categorització que manquen afinació per a poder realitzar una consulta útil i que pugui alhora proporcionar noves informacions a major escala (sobretot en història recent, tendències representatives, etc).

El FemArt es posa en contacte amb La Fundació Tàpies, que està obrint els seus arxius al públic, per tal d’aprendre de la seva experiència en aquest procés. Cal esmentar especialment l’atenció dedicada per Núria Solé Bardalet, responsable de l’arxiu i documentació de la Fundació, qui ens ha dedicat atenció i assessorat en el procés, compartint també la seva feina amb nosaltres per ajudar-nos a entendre el dimensionat d’un projecte d’aquestes característiques.

Durant aquest temps l’equip de l’arxiu ha anat variant. L’equip que va iniciar i portar a terme aquesta tasca va estar conformat per: Meri Caballero (artista), Julia Llull Sanz (historiadora i crítica d’art) i Maria Pons Renom (comissària i investigadora).

EQUIP ]

Actualment l’equip de l’ARXIU FemArt el formem Maria Pons Renom, Solange Morello Zamora i Anna Fando Morell.

Arxiveras

  • Maria Pons Renom (Barcelona, 1983) Traductora gràfica, comissària i investigadora d’art. Des de 2007 compatibilitzo investigació i gestió cultural amb l’àmbit galerístic (assistent en Estrany-de la Mota 2007-2010), posteriorment col·laborant -entre altres- amb A * DESK, l’Institut Ramon LlullCal Cego; i amb la Fundació Tàpies a l’arxiu Re.Act.Feminism. Des 2013 formo part de l’associació Ca la Dona com a co-organitzadora del certamen Femart. Actualment formo tàndem amb Patricia Carrasco com a equip comissarial de la Galeria Encantada. Paral·lelament, desenvolupo projectes gràfics com a dissenyadora freelance. Col·laboro amb el G.R.E.C.S. (UB) des de 2007 co-dirigint cicles de videofòrums de temàtica social; entre a els quals destaquen ‘Barris en lluita’, ‘Comerç de l’exòtic’ i ‘Herstory’. Actualment només en la part de gestió. Les meves línies d’investigació, i projectes, se centren sobretot en la societat contemporània, el seu espai i la construcció de la seva narrativa. El relat, la presentació intervinguda o editada de la realitat; i els nous recursos i funcions del llenguatge, entre d’altres. Destaquen projectes com ‘Notes on the Uncanny’ a ‘El Pacte Ficcional‘ (A-study, A-desk); ‘Imatges del feminisme’ a ‘Re.Act.Feminism’; i ‘Forapor’.
  • Solange Morello Zamora (Chile, 1982) Artista i dissenyadora. Graduada en Art i Disseny per l’Escola Massana (Barcelona, España), en l’especialitat d’I·llustració i Tècnica en diseny publicitari al CFT Santo Tomás (Santiago, Chile). Sóc co-fundadora i dissenyadora a Parábola Estudio, on desenvolupo tasques de disseny tèxtil, disseny web i community manager. Formo part de la comissió de la Mostra d’Art de Dones FemArt. Des dels meus inicis en el món de l’art i el disseny he orientat el meu treball cap a temes socials, destacant aquells aspectes que promoguin la tolerància i la igualtat. Com a artista he participat en les exposicions Punto y Raya Festival a La Casa Encendida de Madrid, Síntesi als Tallers Oberts a Barcelona, La Pecera plástica de Tallers oberts a Barcelona, Ad Tempus del FAD a Barcelona, Out Libris a Sant Boi del Llobregat, Metamorfosis del llibre 3.0 del FAD a Barcelona, Afinitats de Fem Art/Ca la Dona a Barcelona. Per a veure imatges d’alguns projectes i exemples de treball personal: www.solangemorello.wix.com/portafolio
  • Anna Fando Morell (Barcelona, 1990) artista conceptual i gestora cultural. Com a gestora cultural tinc experiència tant en galeries com en grans equipaments de Barcelona. Actualment formo part de la comissió de la Mostra FemArt que té lloc cada any a Ca La Dona. Paral·lelament organitzo i desenvolupo projectes de comissariat alternatius, de forma independent, com és el cas de BCN ideal·BCN real a La Farinera del Clot. Com a artista he presentat obra en múltiples sales com: Cadàver Exquisit, Sala d’Art Jove, Untitled BCN, Centre d’Art Mutuo, Centre Cultural La Farinera, Museu del Disseny DHUB Barcelona o la pròpia Universitat de Barcelona; entre d’altres. El 2014 vaig participar a la fira internacional d’art contemporani Kölner Liste a Colònia (Alemanya) i a la Room Art Fair de Madrid. El 2015 he estat seleccionada per participar a la Residència Artística REITIR a Islàndia i premiada amb el Premi Menció Especial d’Art Jove d’Arts Visuals a Girona. Per a més informació: www.annafando.com
Anuncis